Zoeken
  • Rolf van Velthoven

Jij bestaat, wanneer ik jou kan waarnemen

Op mijn wandeling van Groningen naar Santiago de Compostela in Noord-West Spanje passeerde ik tijdens de etappewandeling van die dag het strand van het plaatsje Somo op weg naar de aan-legsteiger van de boot die mij naar Santander zou brengen aan de overkant van de baai.

Op het strand van Somo trof ik twee mannen die bezig waren om met hun fototoestellen op statieven, voorzien van indrukwekkend grote telelenzen, de stad Santander aan de overzijde te bekijken en te fotograferen. Ik sprak hen aan en er ontstond het volgende gesprek:

Ik: “Hé hallo, wat zijn jullie aan het doen ?”

Zij: “Wij kijken naar Santander daar (wijst naar de stad aan de overzijde van

      de baai) en zijn er ook foto’s van aan het maken.”

Ik: “Goh, dat komt mooi uit, want ik ben onderweg naar de boot die mij zo

    meteen naar Santander brengt. En wanneer jullie, terwijl ik met de boot de

    overtocht maak, naar Santander blijven kijken, dan weet ik zeker dat de stad

    bestaat en er zal zijn, wanneer ik er met de boot aankom. Houden jullie op

    met kijken, terwijl ik de overtocht maak, dan ben er niet gerust op dat de

    stad er nog is, wanneer ik er aan kom.”

Ik oogst verwonderlijke blikken van mijn twee gesprekspartners en fotografen.

Zij: “Maar jij ziet Santander daar toch liggen net als wij”, klinkt het vertwijfeld.

Ik:  “Dat klopt, want er zijn nu maar liefst drie paar ogen die Santander zien. Daarom kunnen wij zeker zijn van haar bestaan.”

Aanstalten makend om naar de veerboot te gaan, zeg ik bij wijze van besluit: “Ik ga nu snel naar de boot en jullie blijven ondertussen naar Santander kijken. Zodra ik daar ben aangekomen, stuur ik jullie een whatsapp-bericht dat ik er ben. Jullie kunnen dan ophouden met kijken en fotograferen. OK ?”

De ogen van beide mannen tonen grote zorgen, wanneer zij mij vragen: “Is it OK with you ?”

Ik heb hen toen verteld dat de Ierse filosoof George Berkeley (1685-1753) uitging van het idee dat alleen dat bestaat dat je waarneemt, kernachtig weergegeven in zijn uitspraak “Esse est percipi.”, bestaan is waargenomen worden.

Zij: “What a silly idea !”

Lachend hebben wij afscheid van elkaar genomen.
0 keer bekeken

© Prothuron - Rolf van Velthoven

Oudewand 13

7201 L J Zutphen

  • LinkedIn Social Icon

rolfvanvelthoven@kpnmail.nl

06 - 204 334 98 

Website gemaakt door Wisemice.nl